Miten rahoittaa välivaihe palkkatyöstä Digiyrittäjäksi

Tämä on yksi yleisimmistä kysymyksistä minkä kuulen. Miten ihmeessä palkkatyössä oleva uskaltaa lähteä ns. tyhjän päälle digiyrittäjäksi. Tapoja on toki monia, mutta tässä muutama vinkki miten rahoittaa välivaihe palkkatyöstä yrittäjäksi.

Vararahasto

Ihan ensimmäisenä suosittelen vararahaston kasvattamista. Eli säästötiliä jonne keräät vähintään kuuden kuukauden menojen verran rahaa. Eli voit elää kuusi kuukautta ilman tuloja ja silti maksaa kaikki menot.

Kuusi kuukautta tuntuu pitkältä, mutta mitä suurempi vararahasto, sitä turvallisempi irtiotto. Toki vähemmälläkin pärjää, mutta usean vuoden yrittäjyyden jälkeen suosittelen lämpimästi vararahaston perustamista. Aivan kuten palkkatöissä voi tulla irtisanominen yllättäen, yrittäjyydessäkin voi tulla yllätyksiä.

Vararahasto voi olla pienempi, jos päätät samoin tein lähteä maailmalle asumaan edullisemmassa maassa. Monet suuntavat Thaimaan Chiang Maihin juuri siitä syystä.

Chiang Maissa voi elää murto-osalla siitä mitä eläminen Suomessa maksaa. Samalla tapaa muita digiyrittäjiä ja voi osallistua satoihin seminaareihin ja tapaamisiin.

Säästä joka kuukausi tietty summa joka lähtee automaattisesti palkkapäivänä käyttötililtä säästötilille. Ja vankka päätös, että vararahastosta ei oteta rahaa kuin äärimmäisessä hädässä.

Fail to Plan, Plan to Fail

Eli vapaasti ja lyhyesti käännettynä, ilman suunnitelmaa epäonnistut. Tai toisinpäin, mitä paremmin suunnittelet, sitä paremmin onnistut.

Kun suunnittelet irtiottosi huolellisesti ja hoidat vararahaston kuntoon, niin olet jo pitkällä.

Asioita joita kannattaa ottaa huomioon ja suunnitella:

– Irtioton ajankohta
– Menot ja niiden karsinta ennen irtiottoa
– Tuloarvio ensimmäisten kuukausien osalta
– Vararahaston kesto
– Yritystoimintasuunnitelma

Aloita Osa-aikaisesti

Yksi paras tapa on aloittaa freelancerina palkkatyön ohella. Toki tämä vaatii aikaa ja motivaatiota, mutta nopeuttaa digiyrittäjäksi pääsyä.

Aloittamalla osa-aikaisesti yrittäjänä/freelancerina saat testattua yritystoimintasi ennen kun irtisanot itsesi.

Eikä tarvitse tehdä täyttä päivää palkkatyössä ja sen lisäksi täyttä päivää yrittäjänä, vaan riittää että teet muutaman projektin. Näin saat testattua yritysideasi ja saat tärkeitä referenssejä jatkoa ajatellen.

Lisää profiili Upworkiin, joka on maailman suurin freelancer -sivusto. Upworkissa onnistuminen vaatii tarkkaa rajausta siitä mitä myy ja kenelle (mitä pienempi kohdemarkkina, sitä parempi), laadukasta profiilia ja hakemusta, sekä hieman onnea ensimmäisen projektin saamiseksi.

Upwork on siitä hyvä, että kun siellä pääsee alkuun, niin sen jälkeen asiakkaat tekevät ns. työn puolestasi. Kun olet tarkasti rajannut asiakkaasi ja sen mitä tarjoat sekä olet saanut muutaman projektin onnistuneesti päätökseen, niin Upwork suosittelee sinua asiakkailleen.

Itse en ole enää vuosiin tehnyt yhtään haastattelua asiakkaiden kanssa sillä saavuttamani tuloksen aiemmille asiakkaille puhuu puolestani.

Myy Ensin, Rakenna Sitten

Tämä toimii verkkokursseissa, valmennusohjelmissa ja kirjoissa täydellisesti! Eli ensin myyt idean kurssista/kirjasta/valmennuksesta ja sitten vasta kun olet saanut maksavia asiakkaita, teet varsinaisen tuotteen.

Kickstarter ja Indiegogo ovat loistavia esimerkkejä siitä miten myydään idea ja itse tuote tehdään vasta kun idea on todettu kannattavaksi. Kuka tahansa voi tehdä saman myös omalle idealleen, eikä siihen tarvita Kickstarteria.

Monet rakentavat verkkokurssin tai kirjoittavat kirjan valmiiksi vain huomatakseen, että kukaan ei osta sitä. Siinä menee kymmeniä tunteja raakaa työtä täysin hukkaan (tiedän tämän kokemuksesta!).

Näin käy kymmenille tuhansille verkkokursseille ja kirjoille vuosittain. Siksipä on parempi ensin myydä idea, rakentaa toiseksi.

Nina Digiyrittäjä
 

Olen Nina, digiyrittäjä vuodesta 2009. Minä ja toimistoni ovat kiertäneet maapallon jo muutamaan kertaan. Autan muita aloittamaan ja kasvattamaan tuottavan digiyrityksen ja siirtämään toimiston minne ja milloin tahansa.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments