June 16

Miten rahoittaa välivaihe palkkatyöstä Digiyrittäjäksi

0  comments

Tämä on yksi yleisimmistä kysymyksistä minkä kuulen. Miten ihmeessä palkkatyössä oleva uskaltaa lähteä ns. tyhjän päälle digiyrittäjäksi.

Tapoja on toki monia, mutta tässä muutama vinkki miten rahoittaa välivaihe palkkatyöstä yrittäjäksi. Yksi tärkeimmistä on heti ensimmäisenä.

Fail to Plan, Plan to Fail

Toisinpäin käännettynä mitä paremmin suunnittelet, sitä paremmin onnistut. Kun suunnittelet irtiottosi huolellisesti ja hoidat asiat kuntoon, niin olet jo prosessissa pitkällä.

Asioita joita kannattaa ottaa huomioon ja suunnitella:

- Irtioton ajankohta, laita päivämäärä kalenteriin nyt riippumatta kuinka pitkä aika siihen on
- Menot ja niiden karsinta ennen irtiottoa sekä tarpeettomien tavaroiden myynti
- Tuloarvio yrittäjyyden ensimmäisten kuukausien osalta
- Vararahaston riittävyys mikäli tuloja ei synny heti​
- Toimintasuunnitelma yritykselle

Vararahasto

Ihan ensimmäisenä suosittelen vararahaston kasvattamista. Eli säästötiliä jonne keräät vähintään kuuden kuukauden menojen verran rahaa. Eli voit elää kuusi kuukautta ilman tuloja ja silti maksaa kaikki (karsitut!) menot. 

Kuusi kuukautta tuntuu pitkältä, mutta mitä suurempi vararahasto, sitä turvallisempi irtiotto. 

Toki vähemmälläkin pärjää, mutta usean vuoden yrittäjyyden jälkeen suosittelen lämpimästi vararahaston perustamista. Aivan kuten palkkatöissä voi tulla irtisanominen yllättäen, yrittäjyydessäkin voi tulla yllätyksiä. 

Vararahasto voi olla pienempi jos päätät, kuten minä, lähteä maailmalle asumaan edullisempaan maahan. Monet suuntaavat Thaimaan Chiang Maihin juuri tästä syystä.

Chiang Maissa voi elää murto-osalla siitä mitä eläminen Suomessa maksaisi. Samalla tapaa muita digiyrittäjiä ja voi osallistua satoihin seminaareihin ja tapaamisiin.

Säästä joka kuukausi tietty summa, joka lähtee käyttötililtä automaattisesti palkkapäivänä ja siirtyy säästötilille. Ja vankka päätös, että vararahastosta ei oteta rahaa kuin äärimmäisessä hädässä ennen irtiottoa.

Aloita Osa-aikaisesti

Yksi paras tapa on aloittaa freelancerina palkkatyön ohella. Toki tämä vaatii aikaa ja motivaatiota, mutta nopeuttaa digiyrittäjäksi pääsyä.

Aloittamalla osa-aikaisesti yrittäjänä/freelancerina saat testattua yritystoimintasi ennen kuin irtisanot itsesi. 

Eikä tarvitse tehdä täyttä päivää palkkatyössä ja sen lisäksi täyttä päivää yrittäjänä vaan riittää, että teet muutaman projektin. Näin saat yritysideasi testattua ja saat tärkeitä referenssejä sekä kontakteja jatkoa ajatellen.

Yksi helppo tapa aloittaa on liittyä freelancer-sivustolle.

Tee profiili Upwork.com -sivulle, joka on maailman suurin freelancer -sivusto. Upworkissa onnistuminen vaatii tarkkaa rajausta sillä mitä myyt ja kenelle, hyvin tehtyä profiilia ja hakemusta, sekä hieman onnea ensimmäisen projektin voittamiseksi.

Upwork on siitä hyvä, että kun siellä pääsee alkuun, niin sen jälkeen asiakkaat tekevät ns. työn puolestasi. Kun olet tarkasti rajannut asiakkaasi ja sen mitä tarjoat sekä olet saanut muutaman projektin onnistuneesti päätökseen, niin Upwork suosittelee sinua asiakkailleen eikä sinun enää tarvitse hakea projekteja. 

Lue myös: 30+ palvelua jota voit tarjota virtuaali assistenttina​​​

Myy Ensin, Rakenna Sitten

Tämä toimii verkkokursseissa, valmennusohjelmissa ja kirjoissa täydellisesti! Eli myyt idean ensin ja sitten kun olet saanut maksavia asiakkaita, vasta sitten teet itse tuotteen. 

Kickstarter ja Indiegogo ovat loistavia esimerkkejä siitä miten myydään idea ja itse tuote tehdään vasta kun idea on todettu kannattavaksi. Kuka tahansa voi tehdä saman myös omalle idealleen, eikä siihen tarvita Kickstarteria. 

Monet rakentavat verkkokurssin tai kirjoittavat kirjan valmiiksi vain huomatakseen, että kukaan ei sitä halua tai osta. Siinä menee kymmeniä tunteja raakaa työtä täysin hukkaan (tiedän tämän kokemuksesta!). 

Näin käy kymmenille tuhansille verkkokursseille ja kirjoille vuosittain. Siksipä on parempi myydä idea ensin, rakentaa toiseksi.

Tärkein päätös

Tärkein asia koko prosessissa on tehdä vankka päätös digiyrittäjyydestä. Mikään ei ole tehokkaampaa kuin päätös päivästä jolloin olet digiyrittäjä!

Milloin sinä haluat olla digiyrittäjä? Kerro se kommenteissa!


Tags


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350